Klantcase Energinet

Energinet; van bescheiden begin tot complete Gafana-setup

 

 

Het Deense staatsenergiebedrijf Energinet werkt aan een veilige en betrouwbare energievoorziening voor Denemarken. Energinet exploiteert en beheert de distributienetten voor elektriciteit en aardgas in Denemarken, en werkt daarnaast aan de ontwikkeling van een concurrerende energiemarkt en aan de bevordering van hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf is verder betrokken bij verschillende projecten in de energiesector, zowel in Denemarken als in het buitenland, om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor het toekomstige energiesysteem. Energinet loopt voorop als het gaat om het monitoren van hun activa.

 

In samenwerking met HCS Company heeft Energinet met Grafana een test- en productieserver gebouwd. Wat waren de technische problemen en wat zijn de voordelen? Lena Kamstrup Kjær, projectmanager en businessdeveloper bij Energinet, en Benoit Schipper, SRE (Site Reliability Engineer) bij HCS Company, vertellen er alles over!

 

  • Opdrachtgever Energinet
  • Sector Klimaat, Energie en Nutsbedrijven
  • Diensten Consultancy

 

 

Single point of failure

 

We zoomen in op de afdeling activabeheer. Op deze afdeling worden data verzameld voor preventief en voorspellend onderhoud van activa. Het begon allemaal toen een deskundige ingenieur hoogspanning Grafana op een self-managed server installeerde. Met Grafana kon hij de gegevens eenvoudig omzetten in grafieken die door iedereen begrepen konden worden. Hoewel je met een enkelvoudige Opensource-setup een eind kunt komen, was dit het probleem: wat gebeurt er als het systeem faalt, of als de technicus die het systeem beheert, wegvalt? Je zou niets meer kunnen uitrichten. Met andere woorden: er was een single point of failure.

 

Wat was er nodig?

 

Energinet moest de initiële Grafana-setup loslaten en professionaliseren, ook al had die versie goede dienst bewezen. Toen we Lena vroegen naar wat Energinet nodig had, noemde zij deze vereisten:

  • de IT-afdeling was nodig voor de werkzaamheden, ondersteuning en het onderhoud;
  • het probleem van het single point of failure moest worden opgelost;
  • er was behoefte aan een professionele en ondersteunde oplossing;
  • Energinet had tastbare resultaten nodig voor het einde van 2022.

Om brede steun te krijgen en meer tijd te kunnen investeren in Grafana was het belangrijk dat aan deze vereisten werd voldaan zodat ook andere teams en afdelingen konden meeliften in het Grafana-traject.

 

Energinet and HCS Company


Het begon allemaal toen Benoit en Henrik (de ingenieur die Grafana introduceerde) elkaar ontmoetten op een Open Source Grafana-event in Amsterdam. Omdat Energinet een staatsbedrijf is, had Lena een Europese aanbesteding uitgeschreven voor Grafana-consultants. Na een selectieprocedure kwam HCS Company als winnaar uit de bus en werden zij gekozen om te helpen het Grafana-traject succesvol te laten verlopen.

"HCS werd gekozen vanwege hun kennis, flexibiliteit en de onmiddellijke 'klik' die we met elkaar hadden."

Lena Kamstrup Kjær

 

De aanpak


Samen werden we het eens over een aanpak waar beide partijen in geloofden. De IT-afdeling van Energinet zorgde voor twee virtuele servers die door hen beheerd zouden worden. Energinet zou verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheden, de support en het onderhoud, en voor het installeren van Grafana. HCS Company en Lena's team zouden verantwoording dragen voor de migratie vanaf de self-managed server die door Henrik werd beheerd. De IT-afdeling zorgde voor een test- en productieserver en droeg het stokje aan ons over.

 

HCS Company besloot gebruik te maken van wat al beschikbaar was binnen Energinet en besloot een tool in Python te maken en de bestaande API-eindpunten van Grafana te gebruiken. Met de opdrachtregeltool kunnen gebruikers een Grafana-server aanwijzen en alle dashboards, databronnen en vele andere configuratiebestanden in JSON-formaat ophalen. Wij konden deze configuratiebestanden dan opslaan in GIT of ze direct doorleiden naar elke andere Grafana-instantie waartoe we toegang hadden. Dat maakte het mogelijk om Grafana-configuraties in bulk te verplaatsen en dit anders handmatig uitgevoerde proces te versnellen. Daardoor hadden wij meer tijd om de Grafana-setup op de testserver te perfectioneren ter voorbereiding op de migratie naar de productieserver.

 

 

Schermafbeelding 2023-06-20 om 11.30.51

Het resultaat

 

Met hulp van de HCS-ingenieurs Stein en Benoit uit Nederland en door te focussen op onze taak konden we deze enorme prestatie medio december 2022 binnen 4 werkdagen leveren. Die prestatie was alleen mogelijk door bundeling van onze krachten. HCS Company werkte nauw samen met het team van Henrik en Lena. De domeinkennis werd geleverd door Energinet en HCS Company had de IT-kennis in huis. Benoit: "Je zou het co-building kunnen noemen: we werkten samen als baksteen en cement."

 

Binnenkort zetten we stappen op weg naar productie. Vanaf dit punt is het allerbelangrijkste dat wij de oplossing faciliteren en Energinet bij het gebruik ervan ondersteunen. In de toekomst blijft HCS Company het bedrijf ondersteunen om zoveel mogelijk te profiteren van het succes van Grafana. 

 

Met HCS en Grafana kunnen we nu optimaal profiteren van alle gegevens die ons ter beschikking staan. Het is een platform geworden dat nieuwsgierigheid en wendbaarheid bevordert en waarmee betere data-inzichten mogelijk zijn."

 

Lena Kamstrup Kjær

 

Ons beter leren kennen?

Wil je meer weten over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen groeien? Heb je een vraag voor onze experts? Wij helpen je met veel plezier verder!

TechTribesAntwerp_0114_KP__J9A0655