Smals BG

Open Source en de toekomst van de Belgische e-government

 • Met meer dan 1750 medewerkers ondersteunt en begeleidt Smals instellingen voor sociale zekerheid en gezondheidszorg bij hun informatiebeheer. In dat proces heeft Smals de unieke rol van ICT-integrator tussen de verschillende overheidsinstellingen. Smals' kernactiviteiten zijn applicatieontwikkeling en het leveren van infrastructuur-als-een-dienst (IaaS, Infrastructure as a Service) aan al hun gebruikers.

   

  Om hoogwaardige IT-oplossingen tegen minimale kosten te kunnen bieden, streeft Smals naar flexibele diensten, duurzame expertise, standaardisatie en schaalvoordelen. „Wij leveren bedrijfskritische diensten, zijn dag en nacht beschikbaar en presteren op hoog niveau", legt Luc Billion van Smals uit. 

  Open source bij Smals

  Voor een organisatie als Smals is de keuze voor opensourcesoftware meer dan logisch. Enerzijds hebben zij te maken met softwarelicentiepolitiek, maar willen zij ook vendor lock-ins vermijden. Anderzijds wordt innovatie belangrijk gevonden, naast het gegeven dat samenwerkingsmodellen kostenefficiënter zijn.

   

  Als we het hebben over Open Source binnen Smals, onthoud dan dat hun kernactiviteit bedrijfsondersteuning is.

  De waarde van EDB Postgres & Kangaroot

  Smals begon met 100.000 transacties per dag en is nu uitgegroeid tot maar liefst 10 miljoen dagelijkse transacties. Het bedrijf was op zoek naar een alternatief. Van oudsher werkte Smals met inhouse databases van Oracle, IBM, Microsoft, ... maar vanwege de kosten waren schriftelijke goedkeuringen vereist.

  We zagen de voordelen van een opensourcesysteem voor databasebeheer. EnterpriseDB werd gekozen omdat we op zoek waren naar een database die veelzijdig en groot genoeg was om te leveren wat we nodig hadden 

   

  EDB is inmiddels onderdeel van de infrastructuur van Smals. "EnterpriseDB is een toegevoegde waarde; het zorgt voor innovatie in het bedrijf, en dat heeft aantrekkingskracht voor nieuwe collega's."

   

  Kangaroot kwam in beeld door de openbare aanbestedingsprocedure. "Kangaroot bood ons een complete oplossing met EnterpriseDB en in 2013-2014 zijn we onze samenwerking in dit kader gestart." Smals had al een aantal sterke technische vaardigheden, maar er was vooral behoefte aan ondersteuning op bedrijfsniveau. "We hadden hulp nodig, in het bijzonder bij enkele belangrijke bedrijfstoepassingen. Kangaroot heeft hiervoor de expertise in huis."

   

  “Momenteel draaien er 80 databases op EnterpriseDB Postgres, en we zijn van plan om in de toekomst uit te breiden naar 500+ databases." In september 2017 is Smals begonnen met databases-als-een-dienst.

  G-Cloud

  Smals beheert een aantal datacenters die al geïmplementeerd zijn binnen de digitale omgeving van verschillende Belgische overheidsinstanties. De bedoeling is deze omgevingen te clusteren en consolideren. "Dankzij het G-Cloud project dat we in 2016 hebben opgestart en dat gebouwd is op opensourcesoftware, konden we de datacenters voor de federale overheid op elkaar aansluiten. Brussel bijvoorbeeld, had voorheen 37 datacenters en die hebben we ondergebracht in 4 datacenters, wat een enorm karwei was." 

   

  "G-Cloud is geen technologie en geen cloudoplossing, maar een programma van synergieën." In 2016 werd G-Cloud verkozen als Beste Project bij de eGov Awards. Dankzij de IaaS- en PaaSdiensten van G-Cloud kunnen Belgische overheden zich nu maximaal focussen op de ontwikkeling van hun ICT-toepassingen en hun ICT-kosten verlagen. 
Ons beter leren kennen?

Wil je meer weten over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen groeien? Heb je een vraag voor onze experts? Wij helpen je met veel plezier verder!

TechTribesAntwerp_0114_KP__J9A0655